Menu
Sluiten

Is dat nou kunst? – Kunst is verandering

Zolang als de mens bestaat, zolang wordt er kunst gemaakt. Maar wanneer noem je iets eigenlijk kunst? Zijn onze ideeën over kunst altijd hetzelfde gebleven? Is kunst in staat de wereld te veranderen? Er zijn ook kunstwerken waarvan je je afvraagt waarom ze eigenlijk gemaakt zijn. Zo gek, raar, lelijk, bijzonder… Alleen maar om mooi te zijn? En als je iets niet mooi vindt, mag je dat dan zeggen?

Het thema kunst is verandering is met name geschikt voor kinderen in groep 7 & 8. Maar je kunt dit natuurlijk ook voor andere bouwen gebruiken. Kijk maar wat er bij jou en je groep past. Hieronder vind je alles wat je nodig hebt om met de leerlingen aan de slag te gaan.

Download hier de handleiding

Denk- en doe-les

Voor dit thema is er een denk- en een doe-les opgesteld, zodat je kunt filosoferen én zelf kunt maken. Meer uitleg hierover vind je in de lesbrief.

Download hier de lesbrief

Doorvraagkaartjes

Als je een gesprek voert over kunst is het fijn om het kunstwerk van verschillende kanten te bekijken. Daardoor leer je objectief, creatief en door te denken.

Er zijn drie verschillende kaartjes. Kaartjes met vragen over waarnemen, kaartjes met vragen waardoor je gaat associëren en kaartjes die meer onderzoekend zijn.

Download hier de doorvraagkaartjes

Video’s

Om het gesprek op gang te brengen hebben we filmpjes gemaakt. Ook hierin maken we weer onderscheid tussen denken en doen.

Kunst is verandering- Denken

Kunst is verandering – Doen

Heel veel plezier!

 


De lessenreeks Is dat nou kunst? is ontwikkeld door Kunstkade en Keunstwurk/KEK2.