Menu
Sluiten

Arcadia Jong – programma voor scholen

Educatieprogramma voor PO, VO, MBO en HBO

Wat is jouw paradijs? In welke wereld wil jij wonen? We zingen het wel in ons volkslied “Wy binne it bêste lân fan d’ierde.” Maar is dat ook zo? En hoe draag jij daaraan bij?

In Arcadia zoeken we samen met kunstmakers naar het antwoord. Honderd dagen lang laten kunstenaars, theatermakers en andere creatieve makers hun droomwereld zien. Ze stellen vragen en onderzoeken oude tradities en nieuwe toekomstbeelden. Ze dagen ons uit om een goede voorouder te zijn. Hoe geven we een beter Fryslân (en wereld) door?

Ontdekkingsreiziger in je eigen omgeving

Arcadia gebruikt kunst & cultuur als middel om na te denken over de wereld en laat ons ontdekkingsreiziger zijn in onze eigen omgeving. Samen gaan we een groots onderzoek doen naar een mooiere wereld. Door als een onderzoeker of kunstenaar te leren kijken, denken en werken en daarmee onze omgeving in kaart te brengen. We maken betekenisvolle kaarten die over ons en onze omgeving gaan. Dit brengt bewustzijn rond jouw plek in de wereld op gang. En we hebben het over duurzaamheid en over vragen en zorgen die je leerlingen hebben. Over zichzelf, de mienskip en de wereld.

 

Klik op het plaatje om het boekje te lezen (PDF).
We sturen het boekje ook naar je school.
Beeld: Jelle F. Post

Hieronder vind je de projecten die in het boekje staan.
1. Verdwaalatlas
2. Nije Moanne
3. Tegentijdwandeling | Tsjintiidkuier
4. Bosk
5. Paradys
6. Gaia
7. Het land achter de horizon


1. Verdwaalatlas

Voor iedereen die op een optimistische en daadkrachtige wijze aan de slag wil met de toekomst brengt Arcadia de Verdwaalatlas uit. Een DIY-handboek Ontdekkingsreizen voor je eigen wereld. Hoe breng jij je eigen wereld in kaart? Vol nieuwsgierig makende onderzoeksvragen en inspiratie, toegankelijke verdieping en tools over duurzaamheid in je eigen omgeving. Praktische opdrachten met een twist om met kinderen, jongeren, ouders, grootouders en de mienskip aan de slag te gaan. Geïnspireerd door de kunstenaars die Arcadia bevolken.

Wie voor iedereen van 4 tot 104 jaar
Wanneer vanaf begin juni 2022
Ja, ik wil!  Je kan de Verdwaalatlas voor jezelf of voor je school bestellen. Wil je de Verdwaalatlas voor jezelf bestellen? Dat kan hier, het boek kost €24,30 (incl. verzendkosten).
Alle scholen in Fryslân kunnen gratis hier de de Verdwaalatlas en de onderzoekboekjes aanvragen! De administratie- en verzendkosten (€8,50) zijn wel voor rekening van de school.

Het Onderzoekboek
Naast de Atlas hebben we voor de leerlingen een leeg boekje waarin ze hun eigen onderzoek kunnen doen en bijhouden. Zonder direct naar een product te werken. Zoals het logboek van een ontdekkingsreiziger. Met inspirerende zelfwerk-kaarten voor leerlingen. Bij de projecten Bosk, Paradys en Gaia zijn er ook inspiratievellen. Je krijg ze als je meedoet aan deze projecten. 


2. Nije Moanne

In april komt de eerste Nije Moanne uit. De Nije Moanne is een onalledaags prikkelend tijdschrift voor en door kinderen van 8 tot 108. Over kunst, cultuur en taal in Friesland.

Nije Moanne in de klas
Met de Nije Moanne haal je voor je klas een cultuurproject binnen. Of je nu met taal bezig wil, creatief schrijven, met Frysk, met omgeving of met kunst. Dat kin allegear! Het is, zeg maar, Nieuwsbegrip maar dan geheel gericht op onze eigen provincie. Toegankelijk en uitdagend. Anders en toch van ons. Ook als je zelf niet Friestalig bent. Dit project raakt kerndoelen Frysk, Nederlands, kunstzinnige oriëntatie en oriëntatie op jezelf en de wereld – met dit jaar een themanummer rond Arcadia. Makke troch De Moanne en Keunstwurk, foar Taalplan Frysk.

Wie groep 6 t/m 8 PO, klas 1 VO
Materiaal met dit pakket met bijbehorende lesbrief kunnen leerkrachten breed en veelzijdig aan het werk. Er staan opdrachten in die leerlingen zelfstandig of onder begeleiding van een leerkracht kunnen maken. Nije Moanne komt 1 keer per jaar uit.
Ja, ik wil! Helaas, de Nije Moanne is helemaal op!


3. Tegentijdwandeling | Tsjintiidkuier

Je maakt een tijdreis-wandeling door je eigen buurt en luistert naar een poëtisch, muzikaal verhaal dat begint bij de oerknal en eindigt in het jaar 2121. Onderweg ontdek je hoe wij onderdeel zijn van een immens lange geschiedenis, en hoe ons handelen gevolgen heeft voor wat er voor ons ligt. In verbeelding ontmoeten de kinderen een kind uit het jaar 2121. Willen wij nu ook in actie komen? En wat willen wij dan doen? Het concept is van Merlijn Twaalfhoven en Jasper Visser en speciaal voor Fryslân gemaakt door Club Nel.

Wie voor iedereen van 9 tot 109 jaar
Wanneer vanaf half mei 2022
Ja, ik wil! De wandeling is hier gratis te downloaden.


4. Bosk

Bosk is een wandelend bos dat 100 dagen lang door de straten van Leeuwarden trekt. Wat willen die bomen ons vertellen? Wat is eigenlijk onze relatie met de natuur? Het bos wandelt heel langzaam, door de stad. Het zoemt, het trilt. Er wordt gedanst en gefilosofeerd. Ontdek je mee?

Je kunt kiezen uit twee ontdekkingstochten bij Bosk: Expeditie Bosk en De tocht van de Zaailingen.

Op expeditie naar Bosk
Kom met je klas op visite in het wandelende Bosk, en beleef de speelse expeditie. Wat gaan jullie in ieder geval meemaken? Je raakt verwonderd. Er wordt gedanst en gefilosofeerd. Kunnen bomen denken? Hoe beweegt een boom? We hebben het over natuur en jouw verbinding ermee. Op een verbeeldende manier.

Voor of na de expeditie is er door de stad nog een route met hele kleine mensen: de Minature People. Langs de route van het bos zijn kleine tafereeltjes te bewonderen. Een zoektocht en een verhalentocht! Want elk tafereeltje heeft een verhaal dat je samen kan verzinnen. Opgave niet nodig. 

Wie groep 1 t/m 8 PO, klas 1 en 2 VO
Wanneer Alle schooldagen tussen 9 mei en 8 juli 2022. De wandeling vindt plaats tussen 11-12 uur.
Materiaal De leerlingen krijgen een onderzoekboek tijdens de expeditie, zodat het onderzoek op school voortgezet kan worden.
Ja, ik wil! Kosten: € 1 per leerling. Je kunt je opgeven via https://platformedukaasje.plannedculture.nl. Maak daar eenvoudig een account aan. Of mail naar kek@keunstwurk.nl.


De tocht van de zaailingen
Welke bomen zijn belangrijk in jouw omgeving? En hoe oud zijn ze eigenlijk? Heeft je opa ze geplant toen hij een klein mannetje was? Dit is een onderzoek naar Bomen van Belang. En een onderzoek naar tijd. Want hoe lang duurt het wel niet voordat een zaadje een boom wordt? Dit onderzoek start in de omgeving van je eigen school.

Zaadjes planten voor anders denken
Als je een Boom van Belang gevonden hebt laten we zaailingen van deze boom meelopen mee tijdens Bosk. De stad door samen met de grote bomen. De zaailingen zijn te volgen tijdens een wekelijks Boskjournaal. Na de tocht van Bosk komen de zaailingen terug, zodat de kinderen ze in eigen omgeving weer kunnen uitplanten. Ondertussen zijn er inspiratie- bijeenkomsten op school mogelijk, zoals soundscapes & beeldende kunst.

Bomen laten groeien kost tijd! Dus die tijd willen wij ook graag nemen. Denk qua tijdinvestering aan minimaal vier inspiratiebijeenkomsten met leerlingen.

Wie groep 1 t/m 8 PO, klas 1 en 2 VO
Wanneer tussen maart en november 2022
Materiaal Er is een handige, toegankelijke lesbrief en voor de kinderen zijn er onderzoekboeken met materiaal om kaarten te maken.
Ja, ik wil! Het programma is vanaf 1 maart beschikbaar en kan in combinatie met een kunstenaar op school worden uitgevoerd. Neem contact op via kek@keunstwurk.nl. Dit traject is maatwerk, de kosten verschillen per school.

Bosk is een coproductie van Arcadia en de gemeente Leeuwarden


5. Paradys

Tijdens Arcadia vind je honderd dagen lang in de bossen van Oranjewoud een bijzondere kunsttentoonstelling: Paradys. Vijftien internationale topkunstenaars maken nieuw werk om een ander verhaal te vertellen over het Parklandschap Oranjewoud.

Oranjewoud, met zijn ‘voormalige’ landgoederen, royale parken, landhuizen en waterpartijen, lijkt soms net het paradijs op aarde. Paradys stelt op deze plek vragen over de manier waarop dit paradijs is ontstaan. Daarmee gaat Paradys ook over grote, actuele vragen. Is het tegenwoordig nog mogelijk om een ideale wereld te scheppen? Voor wie is die wereld dan bestemd? En vooral: hoe ziet die wereld eruit? 

Expeditie langs de kunstwerken
We gaan op onderzoek door Paradys. Kijken en ontdekken. Wat zie je, en waar zie je dat aan? Kan je net zo naar de natuur kijken als naar een kunstwerk. Welke vragen stelt de kunstenaar aan de wereld. We gaan op expeditie langs de kunstwerken en erna is er een maaksessie. De expeditie kan op maat worden gemaakt, aansluitend bij het schoolprogramma over bijvoorbeeld kunst, wereldoriëntatie en burgerschap.

Wie groep 3 t/m 8 PO, klas 1 en 2 VO
Wanneer tussen 9 mei en 8 juli 2022 op maandag t/m vrijdag tussen 11:00-13.30 uur
Materiaal voor de kinderen zijn er onderzoekboeken met materiaal om kaarten te maken
Ja, ik wil Je kunt de expeditie boeken via https://platformedukaasje.plannedculture.nl. Maak eenvoudig een account aan. Of mail naar kek@keunstwurk.nl.
Kosten €150 per klas. Scholen uit de Gemeente Heerenveen betalen €75,-.
Wil je meer? Regel dit dan in samenwerking met je kunstencentrum of cultuurverbinder via kek@keunstwurk.nl.

Paradys is een productie van Arcadia 


6. Gaia

Gaia (Aarde) van Luke Jerram
Een enorme installatie van een bewegende aardbol, diameter van 7 meter, is van binnen verlicht en van buiten met NASA-satellietbeelden ‘beplakt’. Het is alsof je van afstandje naar de aarde kijkt.

Daar moet je met je klas naartoe!
Gaia komt naar Franeker, Nes (Noardeast-Fryslân), Terschelling en naar Zuidoost en Súdwest-Fryslân. Op al deze plekken vindt ook een Wetenschap & Kunst Laboratorium (WEKU-lab) voor kinderen plaats. Aan de voet van Gaia ontmoeten kinderen een kunstenaar en een wetenschapper. Zij kijken samen naar de aarde.

Waar word je nieuwsgierig van en hoe blijf je nieuwsgierig? Want ook de kunstenaar en de wetenschapper waren eens kinderen die nieuwsgierig waren. Zij zijn alleen nieuwsgierig gebleven.

Wie groep 6, 7, 8 PO, klas 1 VO
Wanneer en waar Martinikerk Franeker 6-23 mei, Theaterkerk Nes (Noord East Fryslân) 25 mei-11 juni, Terschelling tijdens Oerol 13-19 juni
Materiaal voor de kinderen zijn er onderzoekboeken met materiaal om op school door te werken
Ja, ik wil! Vanaf 1 april vind je de data voor de WEKU-labs en de bezoekopties op https://platformedukaasje.plannedculture.nl. Maak eenvoudig een account aan. Of mail naar kek@keunstwurk.nl.

Gaia is een productie van Sense of Place en Oerol in het programma van Arcadia 


7. Het land achter de horizon

Het Noord Nederlands Orkest brengt een nieuw theatraal concert, geïnspireerd op Arcadia, en neemt je mee in de reis naar de ideale wereld. Wat is de ideale wereld? Of zijn we er al? ‘Opa wilde weg. Weg van zijn problemen in dit koude kikkerlandje. Naar een land waar het zonnige leven je voor altijd toelacht. Naar Java. Bijna aan de andere kant van de wereld. Dus bouwde hij een boot, zette zijn oog op de horizon en ging de zee op. Zijn reis naar het paradijs was gevaarlijk, vol onverwachte gebeurtenissen en bracht hem uiteindelijk precies waar hij moest zijn.’

Dit is waargebeurd. De opa van acteur Folmer Overdiep ging op zoek naar een betere wereld voor zichzelf en zijn kinderen. De vader van actrice Kyra Bououargane ging – vanuit Marokko naar Frankrijk – op zoek naar alle denkers waar hij als kind over las. Tot hij Kyra’s moeder ontmoette die hem mee naar ons koude kikkerlandje voerde. Samen met het NNO vertellen Folmer en Kyra over de ontdekkingsreizen in hun eigen familiegeschiedenis. Om steeds op de meest onverwachte plekken een glimp op te vangen van een nieuwe horizon.

Wie groep 6, 7, 8 PO
Materiaal lesbrief van het NNO met vier lessen. Groepsonderzoek naar de wortels van muziek en hoe jullie daar uiting aan geven.
Waar en wanneer
Drachten De Lawei op 13 juni 2022 om 9:45, 11:00 en 13:00 uur
Leeuwarden De Harmonie op 14 juni 2022 om 9:45, 11:00 en 13:00 uur
Sneek Theater Sneek op 16 juni 2022 om 9:45, 11:00 en 13:00 uur
Ja, ik wil! Scholen kunnen zich aanmelden via https://nno.nu/educatie/primair-onderwijs/prjc.

Chauffeurs die de leerlingen naar het concert brengen, mogen net als de leerkrachten gratis het concert bezoeken. Wil je graag met je leerlingen naar dit concert in het theater bij jou in de buurt en wil je ouders enthousiasmeren om te rijden? Bekijk dan de enthousiaste oproep op nno.nu/prjc! Kopieer het en stuur het door in de app of ouderportaal!
Scholen die zelf voor chauffeurs zorgen krijgen € 1,50 korting per leerling.

Het land achter de horizon is een Pieter Roelf Jeugdconcert 2022 van NNO in het programma van ArcadiaVoor het educatieprogramma werkt Arcadia samen met Keunstwurk.

Contactpersonen
Anne GraswinckelAdviseur innovatie
Jildou TjoelkerCreatief producent