Menu
Sluiten

Meer dan ‘gewoon’ kunstonderwijs op Sint Maartenschool

7 maart 2022

Hoe breng je meer eigen creativiteit van de kinderen in de werkstukken die ze maken? Dat vroegen cultuurcoördinatoren Marijke Djurrema en Monique Breeuwsma van de Sint Maartenschool zich af. Met cultuurbureau Akte2 van Cultuur Kwartier Sneek en de afdeling cultuureducatie KEK van Keunstwurk onderzochten alle 40 leerkrachten hoe ze de eigen inbreng van leerlingen kunnen vergroten. Een teamtraining, voorbeeldlessen door kunstenaars Bieke Huls en Willy Bergsma en het samen ontwerpen van goede lessen leidden tot een prachtige projectweek met de titel ‘Sint Maartenschool, daar teken je voor!’ Directeur Age Huitema van de Sint Maartenschool: “In deze steeds veranderende wereld willen we kinderen leren creatief en oplossingsgericht te zijn, en te genieten van alle stappen daar naartoe.”

Alle stappen onderweg naar het eindproduct in beeld

Op de gang hangen schetsen gemaakt door kleuters met een bijpassend plan van aanpak, bedacht door de leerling en opgeschreven door juf. Ieder werkstuk heeft een eigen verhaal. De resultaten zijn verrassend. Iets verderop bij groep drie hangen de materiaalstudies naast de zelfgemaakte planeten voor zelfbedachte bewoners. Bijzonder is dat ook het maakproces gepresenteerd wordt. De kinderen zijn reuze trots op hun werkstukken: “Ik heb er een geheime draaier in gebouwd” vertelt een van de leerlingen.

Tekening voor het team

Grafisch vormgever Aad van Altena bracht het proces in beeld. Zijn tekening wordt donderdag aangeboden aan het team als herinnering én geheugensteuntje om nog meer mooie projecten op de Sint Maartenschool te doen.

 

 

 

Contactpersoon
Daniëlle van PeerCultuurverbinder regio Súdwest-Fryslân