Menu
Sluiten

Imaginaire eilanden in het KEK-Onderzoekboek op Oerol

22 juni 2020

Hoe ziet het imaginaire eiland van de kinderen van Terschelling eruit als zij al hun wensen uit mogen laten komen? Ze tekenden voor Oerol hun ideale eiland in hun KEK-onderzoekboek!

Antsje van der Zee van Oerol schrijft:

Ondanks de annulering van Oerol in de vorm zoals we dat gewend zijn, en daarmee de annulering van het Oerol-project voor de basisscholen, zijn de kinderen van het eiland toch met het thema van Oerol aan de slag gegaan. Alle kinderen kregen een envelop met daarin een onderzoekboek van KEK. Hierin konden ze hun gedachten, vindingen, verzinsels en dromen verzamelen. En hun eigen Imaginaire Eiland ontwerpen.

Imaginair “is een zeer moeilijk woord, iets wat zweeft op de wolken”. Het heeft vast iets te maken met magie of fantasie. Alles wat je je wenst, kan op een “Imaginair Eiland”. Een vreugdetoren, een colafontein, een grote rode feesttent, een fabriek waar je wolken kunt huren, een “meer van paars glazuur”, regenbogen, slingers, “een vulkaan die om het uur snoep schiet”, een trampolinepark, een zee die smaakt naar aardbei, glijbanen die drie keer over de kop gaan, chocolademelk uit de kraan, een “mountainbikebaan die over het hele eiland loopt en soms ondergronds gaat”, een wildwaterbaan, “een berg waar je op kunt skiën”, een drakenschool, een “schuimblok-auto met drop-wielen”, voetbalvelden, zwemplassen, popcornhagel, hoge golven om te kunnen surfen, een strand met koekkruimel zand, veel natuur, een magisch bos, luchtballonnen die regenbogen omhoog trekken, bomen die eetbaar zijn, wolken van “suikerspinnetjes”….

Op veel Imaginaire Eilanden leven dieren: paarden, vissen, “kaaskoeien”, mini potvissen, een eenhoornkat en andere kleurrijke fantasiedieren. Een Imaginair Eiland is een fijne plek om te wonen. Er is een eiland met een regenbooghuis waar iedereen welkom is, eentje met een kasteel voor de hele familie, er zijn boomhutten of een paar huizen voor je liefste vriendjes en vriendinnetjes, een huis van snoep, privé-eilandjes en onbewoonde eilandjes.
Over de regels op hun imaginaire eiland zijn de kinderen heel helder. Er is veel vrijheid,  veiligheid, lekker eten, mooi weer, avonturen en lol en het is belangrijk dat de bewoners aardig zijn voor elkaar, dierenvrienden zijn en goed op de natuur passen.
De kinderen schrijven bijvoorbeeld: geen plastic, niet vechten, niet liegen, niet stelen, geen ruzie, burenplicht, dierenvriend, blij zijn, je moet lief zijn, alleen maar aardige mensen, iedereen moet aardig tegen elkaar doen, tegen racisme, “beter milieu / geen plastic op het strand”.

De werken van de eilandkinderen van de Terschellinger basisscholen zijn te bewonderen op www.eilandkinderen.com. Geïnspireerd door de Terschellinger kinderen? Maak ook je eigen eiland-ontwerp! Je vindt het werkblad op: https://www.hetimaginaireeiland.nl/show/2802256.

Concept: Anne Graswinckel, Antsje van der Zee en Marin de Boer. Scholen: OBS Prinses Margrietschool, CBS Vosserschool, OBS ’t Hunnighouwersgat, OBS ’t Jok en CBS ‘ t Jok. Samenwerking: Oerol en KEK.