Menu
Sluiten

Filmfestival op OBS de Cingel in Menaam

7 juli 2021

Op 1 juli gingen op OBS de Cingel in Menaam de door een aantal leerlingen van groep 7 en 8 zelfgemaakte films in première. Voorafgaand hebben ze in drie filmlesdagen van filmmaker Mirjam de With alles geleerd over het maken van een film. Een aantal leerlingen ging daarna aan de slag om een korte film over hun eigen leven te maken. Deze films werden feestelijk vertoond in de school. De vakjury riep de film De Jungle uit tot beste film, de publieksfavoriet was De Dames.

Van scenario tot film
Tijdens de lesdagen van Mirjam hebben alle leerlingen van groep 7 en 8 alles geleerd over het maken van een film. Door de opdrachten van Mirjam hebben de leerlingen kennis gemaakt met hoe je een verhaal vertelt met losse beelden en hoe je een scenario schrijft en een storyboard gebruikt. Maar ze hebben ook geleerd hoe je keuzes maakt in wat je wel of niet filmt, vanuit je verhaal. Of hoe je met compositie het verhaal wat je wilt vertellen kunt versterken. Een van de opdrachten was het schrijven van een scenario voor een korte documentaire over hun eigen leven. Leerlingen die enthousiast waren geworden werkten hun scenario uit tot korte films die tijdens het filmfestival op school werden gepresenteerd.

Het belang van filmeducatie
Kinderen omringen zich steeds meer met bewegend beeld: films op Youtube, TikTok of van vloggers. Met al die overvloed aan beeld wordt het steeds belangrijker om te weten hoe communicatie via beeld werkt. Het is dus belangrijk om leerlingen kritisch film te laten kijken én maken.

Filmhub Noord
De filmdagen op OBS de Cingel werden georganiseerd door Filmhub Noord, het knooppunt voor filmeducatie in Groningen, Friesland en Drenthe. Het is een nauwe samenwerking tussen Kunst & Cultuur, Keunstwurk, Kunstkade, Forum Groningen, Film in Friesland en het Internationaal Filmfestival Assen. Samen zetten ze alles op alles om ervoor te zorgen dat filmeducatie in het noorden een structurele plek in het primair en voortgezet onderwijs krijgt.

 

Contactpersoon
Anoek HoubenAdviseur cultuureducatie vo en Filmhub