Menu
Sluiten

Cursus Kindertalentenfluisteraar: meer waardering in de klas

1 december 2022

Tekst: Doortje van der Molen

“Ik gun iedere leerkracht zo’n mooie tool; vanuit verbinding en waardering naar elkaar kijken en werken.” Dat vertelt Kindertalentenfluisteraar en IB’er Nelleke Keuning van De Kabas in Franeker over de 3-daagse opleiding tot Kindertalentenfluisteraar, die in januari 2023 weer van start gaat.

“Ik had niet gedacht dat het talentgesprek zó leuk zou zijn,” zegt een 8-jarig meisje als ze bij Kindertalentenfluisteraar Nelleke wegloopt op Expeditie NEXT, het Nationale Wetenschapsfestival op 6 mei in Franeker. Ze straalt helemaal. Met haar talenten op zak stapt het meisje haar toekomst in. ‘Hier ben ik dus goed in!’ klinkt het na in het meisje haar gedachten.

Het is een hele andere benadering dan kinderen aanspreken op hun gedrag. “Soms zie je als leerkracht het authentieke kind minder goed; omdat we het gedrag dat ervóór zit alleen nog maar kunnen zien,” vertelt Nelleke. “Een kind met ADHD past bijvoorbeeld minder makkelijk tussen de 4 muren van een school. Terwijl ‘bewuste beweger’ tegelijkertijd ook hun talent is. Om van een beweeglijk kind het natuurtalent in te kunnen zetten, heb je de goede context én activiteit nodig. Een kind met ADHD kun je bijvoorbeeld naar het kopieerapparaat laten gaan. Of je laat ze vooruit rennen als je gaat buitenspelen. Op die manier kunnen ze dit talent ook inzetten binnen de school.”

Natuurtalent
Met een groot vel, mooie kleurtjes en de naam van het kind in het midden van het papier start ze. Zo voert Nelleke een talentgesprek met een kind. Meestal vanaf 6 jaar ongeveer. Alhoewel Nelleke ook gespecialiseerd is in het jonge kind. Dan hebben ze het over: ‘Waar word jij blij van? Wanneer ga je zo in iets op, dat je de tijd vergeet?’ Zo ontstaat er een blad met daarop prachtige natuurtalenten.

Ieder kind heeft bakken met talent. Dit natuurtalent gaat niet over uitblinken. Maar over wat vanzelf lijkt te gaan. Wat voldoening oplevert. Binnen een talentengesprek haalt Nelleke er ongeveer 15 talenten uit.

Veerkracht
Nelleke deed in 2021, tussen de pandemieën door, de 3-daagse cursus tot Kindertalentenfluisteraar bij Keunstwurk. De methodiek vertelt over 39 talenten: van de ‘vertrouweling’, tot de ‘buikdenker’. “Veel kinderen zijn ‘momentgenieters’ en ‘groepsdieren: hoe ga ik met anderen om’,” vertelt Nelleke. “Dit zijn natuurtalenten waar ze energie van krijgen. Die hun batterij oplaadt. Die je als leerkracht kunt inzetten en die kinderen hun ‘pot’ met veerkracht voedt. Als ze dan eens door moeten zetten, dan kunnen ze daar uit putten.”

Cursus
Wil je ook graag het goede in kinderen naar boven halen, zodat ze met meer zelfvertrouwen in het leven staan? KEK organiseert in  2023 weer de driedaagse opleiding tot Kindertalentenfluisteraar van Luk DeWulf en Els Pronk. De opleiding is niet alleen voor leerkrachten, maar ook voor IB’ers, RT’ers, pedagogisch medewerkers kinderopvang/BSO, kindercoaches, decanen, studieloopbaanbegeleiders/studieadviseurs en welzijnsmedewerkers. De eerste cursusdag is op woensdag 18 januari, voor de twee vervolgdagen kun je kiezen uit donderdag 2 en donderdag 16 februari (vol) of dinsdag 7 en dinsdag 21 maart (bijna vol).

Meer weten of aanmelden
Contactpersoon
Froukje GeertsAdviseur kennis en talentontwikkeling