Menu
Sluiten

Co-creatie met de leerling op VSO Lyndensteyn

22 oktober 2020

Als je leerling helemaal zelf mocht kiezen, wat zou die dan willen leren? Op VSO Lyndensteyn mochten de leerlingen van VMBO 1 en 2 zelf kiezen welke workshops ze op school zouden krijgen rond het thema ‘Wie Ben Ik?’.

Tijdens de eerst gekozen workshop, Beatmaking, hebben de leerlingen een beat gemaakt waarop voortgebouwd gaat worden tijdens de muzieklessen. De workshop werd aangeboden door Xplosief, en VOCO was aanwezig voor observatie en evaluatie. Net als bij eerdere activiteiten waren alle docenten van het vakoverstijgende project enorm betrokken. Ze luisterden mee met de beats in ontwikkeling en gaven tips aan de leerlingen voor het creatieve proces.

Het project “Wie Ben Ik?” is een echt vakoverstijgend project. In de komende muzieklessen wordt op de beat voortgebouwd, en bij Nederlands wordt een persoonlijke raptekst geschreven. Ook wordt het thema in verschillende vakken besproken en over gediscussieerd. Alle betrokken docenten waren dus aanwezig bij deze eerste workshop om inspiratie op te doen voor hun eigen lessen en de verbinding te leggen voor de leerlingen.

Sommige leerlingen vonden het lastig om hun beat te laten horen aan de anderen, maar door de aanwezigheid van de docenten deden ze het toch. De betrokkenheid bij workshops met externen is dus van grote meerwaarde voor de leerling. Ook de workshopleider zelf staat daar achter; hij denkt dat door deze manier van co-creatie alles veel beter beklijft.

De komende weken gaan de leerlingen nog aan de slag met het thema binnen workshops Fotografie en Clownerie. En ook daar: samenwerking tussen docenten en workshopleiders en verbinding met de andere vakken en workshops.