Menu
Sluiten

Gi-ga-groen: BOSK reist verder op de scholen

3 oktober 2022

Keunstwurk maakte cultuureducatieprogramma’s bij BOSK van Arcadia.
BOSK was tot 14 augustus te zien in Leeuwarden. De programma’s De tocht van de zaailingen en Boom van belang zijn nog tot en met november op scholen in de provincie te vinden.

Kunstvakdocent Sonja Reus trekt door de provincie met De tocht van de zaailingen.

“Het is vroeg als ik in de auto stap op weg naar een basisschool in Wolvega. Op de passagiersstoel zit een zaailing. Ik weet dan nog niet wat ik allemaal ga leren van groep 3, 4 en 5.

Het boompje gaat mee de groepen in. Wat zie je? Wat gebeurt hier? Nadat de kinderen alle gewenste antwoorden hebben gegeven, zet ik ze op een ander spoor. Verbeeldingskracht. Met een paar kleine duwtjes wordt hun wereld ineens een stuk groter. Juf, mogen we echt alles bedenken?

Op een groot vel papier ontstaat een eiland, waar niet alles perfect is, bomen in bad gaan, blauwe appels groeien, er altijd Wifi is en dat er een knop bestaat waar je alles, echt alles mee aan en uit kan zetten. De eekhoorntjes worden door god van een wolk gegooid en belanden zo in ons gezamenlijke bos. Voor mij is dit genieten.”

 

Kunstvakdocent Marga Houtman is voor Akte2 in Súdwest-Fryslân op pad met Boom van belang, o.a. op basisschool De Opbouw in Bolsward. 

“De vraag van de school was: ontwerp en maak één kunstwerkstuk te met de hele school, dat een jaar kan blijven staan, en dat in vier lessen. Ondertussen is het een co-teaching programma voor leerkrachten over procesgerichte didactiek. De onderbouw onderzoekt en ontwerpt de blaadjes en de beestjes in de boom. De middenbouw onderzoekt en ontwerpt de takken. De bovenbouw onderzoekt en ontwerpt de stam, en zij maken een geheel van de stam, de takken en de blaadjes.”

 

Wil dit ook in je klas? Neem contact op met je cultuurverbinder!

Contactpersoon
Jildou TjoelkerCreatief producent