Menu
Sluiten

1800 leerlingen uit Tytsjerksteradiel duiken in de cultuurvijver

10 mei 2023

Vrijdag 12 mei is het tijd voor de Meispelen: dé kunst-en cultuurdag op basisscholen in heel Friesland. De Meispelen zijn een initiatief van Keunstwurk. Alle twaalf scholen van scholenkoepel Oarsprong in Tytsjerksteradiel doen mee, want daar vinden ze kunst, cultuur en talent erg belangrijk.

Henk Brinkman van Actief Media sprak met Adriaan Groffen, directeur van cultuurlab Het Achterland in Burgum en Gjalt Jan Roorda, leerkracht op Bernemienskip De Greide in Jistrum. In totaal zullen er komende vrijdag zo’n 1800 leerlingen in de ‘cultuurvijver’ duiken en in verschillende groepen die dag aan een project werken.

Kunst en cultuur

Twee jaar geleden klopte Dineke van der Zee, directeur van Bernemienskip De Greide in Jistrum, aan bij Keunstwurk in Leeuwarden. Ze wilde graag meer doen met kunst en cultuur en talentgedreven werken op alle 12 scholen van Oarsprong in Tytsjerksteradiel. Keunstwurk is toen de kunstvakdocenten (docenten muziek, theater, dans en beeldende kunst) die via onder andere Cultuurcentrum De Wâldsang en Cultuurlab Het Achterland al op de scholen van Oarsprong kwamen en de intern cultuurcoördinatoren (de leerkrachten die zorgen voor kunst en cultuur op school) gaan trainen. Dat heeft ervoor gezorgd dat er nu meer aandacht, tijd en ruimte is voor bijvoorbeeld theaterlessen en muzieklessen en dat deze lessen, waarin kinderen zich leren uiten en hun sociale vaardigheden oefenen, net zo gewoon zijn als rekenen en taal.

Rap en Kennisquiz

”Zo gaan de groepen 1 en 2 van De Greide op deze dag dansen terwijl de kinderen van groep 3 en 4 met beeldende kunst bezig gaan. Groepen 5 en 6 gaan een eigen rap schrijven en met ritmes bezig en de hoogste klassen gaan met elkaar battelen in een kennisquiz”, geeft Gjalt-Jan Roorda een samenvatting van de culturele dag. ”Bij cultuur moet je niet alleen denken aan muziek, dans, theater en musea. Het is een breder plaatje van burgerschap, leven met elkaar en een bredere kijk op de wereld”, vult Adriaan het verhaal aan.

Talentgedreven werken

De kunstvakdocenten en intern cultuurcoördinatoren werden door Keunstwurk getraind in talentgedreven werken volgens de methode van de Vlaamse pedagoog Luk Dewulf. Want elk kind heeft bakken talent. Talent gaat niet over uitblinken, maar over wat vanzelf lijkt te gaan en wat voldoening oplevert. Dat wat maakt dat de tijd vliegt, en dat je je batterijen oplaadt. Dat kan bij de één dus pianospelen zijn, en bij de ander figuurzagen. In het najaar start er bij Keunstwurk weer een training tot kindertalentenfluisteraar. “Eigenlijk zijn de Meispelen een dag waarop ieder z’n eigen talent kan ontdekken en als school te laten zien hoe je bezig bent met kunst en cultuur”, laat Adriaan Groffen weten.

Meispelen

De Meispelen van 12 mei 2023 zijn de tweede editie, waaraan in Tytsjerksteradiel dus zo’n 1800 scholieren aan meedoen. Het eindresultaat wordt samengevat in een naslagwerk in de vorm van een  prentenboek, een website of een lied, zodat de resultaten gedeeld kunnen worden met ouders en pakes en beppes.

Foto: Xanne Vera

Contactpersoon
Jan Sietse HaarsmaCoördinator Cultuureducatie
Werkdagen:ma., di., do.
Telefoon:058 234 34 99