Menu
Sluiten

De Ideeënfabriek

De Ideeënfabriek is een werksessie waar je samen met andere kunstvakdocenten, kunstenaars en makers nieuwe ideeën maakt, kennis en inspiratie uitwisselt en verdiept.

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar op 20 april, 25 mei en 14 september.

In 2023 organiseren we zeven keer een Ideeënfabriek met elke keer een inspirerende en deskundige gast. Je krijgt kennis over pedagogiek, over onze visie en werkwijze en kennis over vakvaardigheden (van vakbekwaam naar vakvaardig).

De werksessies zijn interessant voor kunstvakdocenten die al werken op scholen maar graag samen met vakgenoten kennis willen uitwisselen en verdiepen. En voor kunstenaars en makers die in het onderwijs (willen) werken.
Heb je een opleiding op het gebied van muziek, theater, taal, beeldende kunst of multimedia en heb je interesse in het onderwijs? Dan is dit iets voor jou!

Alle werksessies zijn in Maakplaats Burgum, in de Molkfabryk, Burgumerdaam 28l.

do 26 januari | 19.00 – 21.30 uur: Wêr komsto wei – Bert Looper (vol)
Met historicus en schrijver Bert Looper gaan we in op het verleden, wêr komsto wei. Hoe ga ik om met mijn omgeving en waar ik vandaan kom? Kaart maken van Friesland! Verdiepen waar je je thuis voelt.

do 23 februari | 15.00 – 17.30 uur: Verdwaalatlas – Sonja Reus en Johan Postma (vol)
Tijdens de tweede Ideeënfabriek staat De Verdwaalatlas centraal. Hoe kun je met jonge mensen de wereld verkennen als kunstenaar? Kunstvakdocenten Sonja Reus en Johan Postma laten zien hoe je de Verdwaalatlas kunt vertalen naar lessen over duurzaamheid en je omgeving voor het po en vo.

wo 22 maart |  11.00 – 15.00 uur: De leraar als kunstenaar – Bart van Rosmalen (vol)
In de kwetsbare ruimte tussen de docent en de leerling of student ontstaat betekenis en daar zit ook de pedagogische opgave. Hoe kunnen kunst en cultuur je daarbij helpen? Bart van Rosmalen werkt vanuit het muzische perspectief, waarbij ruimte wordt gemaakt voor het scheppende en creatieve in de mens. De leraar als kunstenaar.
>> met lunch!

do 20 april | 15.00 – 20.00 uur: Poppenspel en empathie – Jogchum Jalink
Over hoe empathie zich laat zien als je met poppen werkt. En je gaat aan de slag om je eigen pop te maken met Jogchum Jalink. Hij werkt al jaren als poppenspeler voor televisie en theater. Hij speelt o.a. Salamander Klöpping in ZML, Opper de Pop in De Boterhamshow en de Sesamstraatfiguren Angsthaas en Elmo.
>> met avondeten!

do 25 mei | 15.00 – 17.30 uur Kunstenaarsmindset – Merlijn Twaalfhoven
Merlijn Twaalfhoven nodigt  je uit om de speelse en onderzoekende houding die hij ‘de kunstenaarsmindset’ noemt, in jezelf wakker te schudden. Onderzoek de wereld als een kunstenaar: door anders kijken, durven voelen, helder denken en gewoon gaan maken.

do 29 juni | 15.00-17.30 uur | Een duik in de hersenen – Mark Mieras (vol)
Kunsteducatie helpt kinderhersenen om de sleutelvaardigheden te ontwikkelen voor een samenleving die steeds sneller verandert. Voor een samenleving waarin wat standaard is wordt geautomatiseerd, en waar het voor mensen dus steeds meer draait om creatieve taken. We nemen met wetenschapsjournalist en auteur Mark Mieras een duik in de hersenen. Wat is leren? Wat is creativiteit? En hoe gaat dat het handigst?

do 14 september | (info volgt)

 

Meld je hier aan voor De Ideeënfabriek


  • In het kader van uw privacy
    Ik ben me ervan bewust dat mijn persoonsgegevens worden opgeslagen. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de privacyverklaring.

Contactpersonen
Anne GraswinckelAdviseur innovatie
Jildou TjoelkerCreatief producent